menu
Word Lid
Digitalisering, ja maar niet voor alles en iedereen

Het Vlaams Belang Leopoldsburg-Heppen steunt de vooruitgang die nu vooral gebaseerd is op een digitalisatie in diverse sektoren. De digitalisering van de dienstverlening voor de burger gaat echter veel te snel. Deze evolutie begon pas voor een 20-tal jaren en wordt vooral gedragen door de jeugd die de vaardigheden als kind verkreeg.

Bepaalde groepen in onze maatschappij kennen deze vaardigheden niet of moesten hun plan trekken om ze te verwerven. Dit is catastrofaal voor onze ouderen en de personen die minder vaardig zijn. Daarenboven is de evolutie van het digitale zo snel dat er vele anderen helemaal niet meer mee zijn.

De problemen doen zich voor in essentiële dienstverleningen : banken, gemeentebesturen, overheidsdiensten van de Vlaamse en de federale regering, winkels, ...enz .

Enkele voorbeelden

1. Banken ; Alle banken gaan ervan uit dat iedereen maar moet internetbankieren. Dit betekent alles zelf doen en toch voor dienstverlening betalen. Vele agentschappen worden gesloten. De resterende banken  beperken het aantal toestellen met manuele overschrijvingen, rekeninguittreksels en afhalen van cash.

2. Gemeenten : Voor alles dient men een afspraak te maken en liefst digitaal. Bepaalde gemeentelijke info is alleen digitaal te verkrijgen.

3. Winkels : Bepaalde voordeelkaarten zijn alleen digitaal. Veel winkels voeren een digitale kassa in en streven ernaar om dat op termijn algemeen te maken.

4. Pensioendiensten : Alle documenten en info zijn alleen digitaal op "my pension" te verkrijgen. Het zijn nochtans de gepensioneerden die het minst vaardig zijn.

Besluit : Digitaal is goed voor de vooruitgang op professioneel niveau. Het moet beperkt worden in de privé-toepassingen. Er moet steeds een gelijkwaardige analoog of schriftelijk systeem bestaan. Een algemene digitalisering beperkt ook de menselijke contacten die voor ouderen zeer belangrijk zijn en ze maakt ze ook volledig afhankelijk van hun kinderen of kleinkinderen.

Fred Van Dromme

Bestuurslid Vlaams Belang Leopoldsburg-Heppen

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF