menu
Word Lid
Vlaams Belang Leopoldsburg-Heppen deelt soep uit en doet inzamelingsactie voor goede doel: “Een hart voor onze mensen”

De afdeling Leopoldsburg-Heppen van het Vlaams Belang heeft op zaterdag 26 november 2022 soep uitgedeeld op de wekelijkse markt. Dit in het kader van de nationale solidariteitscampagne genaamd ‘een hart voor onze mensen’. Mensen konden ook vrijblijvend donaties doen voor het goede doel. Dit met een bijzondere, maar geen uitsluitende aandacht voor de vierde wereld en de energiearmoede. “Ook bij ons is er armoede. Meer en meer Vlamingen zien zwarte sneeuw door de energiecrisis. Daarom organiseren we deze campagne: om aandacht te vragen voor de groeiende sociale problemen hier, de energiecrisis en natuurlijk om zelf een helpende hand uit te steken.”

“Armoede en energiearmoede treffen niet alleen de Kampenaren ”, zegt afdelingsvoorzitter Chantal Nagels. “Meer dan 600.000 Vlamingen leven nu in armoede. Dat is een beschamend, maar ook alarmerend hoog cijfer. Daarom willen we met dit soort acties deze problematiek terug bovenaan de agenda plaatsen. De federale en Vlaamse overheid schieten tekort, maar ook het gemeentebestuur van burgemeester Wouter Beke (CD&V)

kan meer doen, bijvoorbeeld door de voedselbank sterker te ondersteunen.”

“We mogen geen enkele Vlaming in armoede of miserie achterlaten”

“Tal van gebeurtenissen kunnen tot armoede kunnen leiden en het kan iedereen overkomen”, vervolgt Nagels. “Soms is het ziekte, soms is het een ongeval of jobverlies. Dit soort tegenslagen moeten we zoveel mogelijk remediëren. Maar daarnaast zijn er eveneens structurele oorzaken van de groeiende armoede, oorzaken die mee aan de basis van de energiecrisis liggen en daarin gaan onze regeringen niet vrijuit.”

"Dat de regering, schoorvoetend en na onze immense druk, de btw op energie eindelijk heeft verlaagd naar 6 procent is een goeie zaak”, besluit Nagels, “maar er zijn nog tal van mogelijke hefbomen. Er kunnen vele miljoenen tot miljarden gehaald worden door te besparen op het systeem. Ik denk aan het afschaffen van de Senaat, de provinciebesturen en de intercommunales, of aan het afschermen van de sociale zekerheid voor vreemdelingen. De opbrengsten hiervan kunnen, net als de opbrengsten van een crisistaks op de monsterwinsten van energieproducenten, gebruikt worden voor een lagere energiefactuur en voor het terugdraaien van de kernuitstap. Zo helpen we onze mensen vandaag en morgen.”

De energie-oplossingen die de partij voorstelt zijn vervat in een bondige folder die de militanten meegeven bij elke kop gratis soep. De opbrengst van de actie gaat naar VZW Is Broodnodig, die lege brooddozen op school verhindert.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF